Hamburger’in Kısa Tarihçesi

Yazar: Unknown Tarih: 14:29 Kategori: Yorum:
Günümüzde vazgeçilmez bir hale gelen fast food ürünü hamburgerin kökeni Orta Asya’da yaşamış olan Tatar Türkleri’ne dayanır. Tatar Türkleri zamanla çiğ etin piştiğinde daha iyi tüketildiğini, içine baharat ve soğan konduğunda daha lezzetli olduğunu keşfettiler. İlerleyen süreçlerde ortaya Tatar Bifteği çıktı.
Almanya’dan Orta Asya’ya ticaret amacıyla giden bir tüccar Tatar Bifteği’ni görür ve Almanya’nın şimdiki Hamburg kentinde Tatar Bifteği’ni Hamburga ait olduğu görünsün diye “Hamburger” olarak tanıtır.
Ayrıntılar için yazının devamına bakınız.

Almanya’dan sonra İngiltere’nin keşfettiği hamburger “Salisbury Bifteği” olarak isimlendirildi. Nedeni ise fizikçi ve yemek uzmanı olan Dr. J. H. Salisbury’un Almanya’da görüdüğü hambugeri İlgiltere’ye getirmesi ve günde 3 defa sıcak su ile yıkanmış biftek yenmesinin sağlık için yararlı olduğunu söylemesidir.
Coğrafi keşiflerden sonra Amerika’ya giden Alman göçmenler gittikleri yerde hamburger adını korudular, isim değişikliği olmadı.
Türkiye’de ise atalarımızın yiyeceği olan hamburger geleneksel Türk Mutfağına uygun olmadığı gerekçesiyle reddilmeye çalışılsada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de günden güne popüler oldu.
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük hamburger üreticisi olan Mc Donald’s ve  Burger King’dir. Obezite ve şişmanlığın artması üzerine hamburger tüketimi azaltılmaya çalışılsada insanlar tüketimi kolay olduğu için kolay kolay vazgeçmemektedir.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr